Головна » 2009 » Квітень » 22 » Ми - чоловіки (18 правил ділової людини)
16:03
Ми - чоловіки (18 правил ділової людини)
Видатний фізіолог Н. Е. Введенський писав: "Людина звичайно втомлюється не тому, що багато працює, а тому, що погано працює". Давно помічено, що нехлюї, нечепури, розбещені люди втомлюються звичайно значно більше, чим люди підтягнуті і ділові. Ясно також, що і ефективність роботи в організованих людей невимірно вище, і задоволення від своєї праці вони одержують значно більше. Остання обставина, як ми знаємо, має безпосереднє відношення до доброго стану нервової системи, а отже, і до хорошого здоров'я. Цікава пам'ятка була вивішена в приймальні В. І. Леніна в Раднаркомі. Вона починалася так:
"Ми проводимо на роботі кращу частину свого життя. Потрібно навчитися працювати так, щоб робота була легкою і щоб вона була постійною життєвою школою".
"Перш ніж братися до роботи, треба всю її продумати, продумати так, щоб в голові склалася модель готової роботи і весь порядок трудових прийомів".
"Культурного працівника від некультурного тим і можна відрізнити, що у першого завжди все під рукою".
"Якщо важливо, щоб все було підготовлено для роботи, то також важливо, щоб не було нічого зайвого".
"Не треба в роботі відриватися до іншої справи, окрім необхідного в самій роботі".
Організація праці - це велике і складне питання, яке розробляють учені різних спеціальностей. Від правильної організації колективної роботи значною мірою залежить продуктивність праці і якість продукції. Але колективна праця складається із зусиль всіх працюючих, організованості і діловитості кожного з них. Звичайно, якості, що допомагають добре трудитися, краще всього виробляти ще в дитинстві. Але чоловіку не пізно освоїти так звані "правила ділової людини" і в "золотому віці", щоб навчитися краще берегти час, використовувати його з найбільшою ефективністю для роботи і відпочинку.

Ось ці вісімнадцять правил.
Точно визначите свою мету. Безліч людей даремно витрачають час і енергію тільки через те, що не уявляють собі чітко, що, власне, вони збираються зробити. Перш ніж приступити до будь-якої справи, намагайтесь якомога ясніше визначити свою мету.
Зосередженість на головному. В кінці робочого дня записуйте на окремому листку справи, які належить зробити завтра. Починайте список з найважливіших і невідкладних справ. І не відступайте, поки не зробите їх.
Придумуйте собі стимули. Ми краще робимо те, що нам хочеться робити. Тому намагайтесь переконати себе в тому, що справи, які вам обов'язково треба зробити, дуже вам до душі. Це зробить роботу приємною і ефективною.
Встановіть тверді терміни. Термін, який ви встановлюєте собі для виконання того або іншого завдання, повинен бути реальним і чітким. При його дотриманні будьте непохитні, не дозволяйте собі поблажок і нескінченних перенесень "на завтра".
Навчіться бути рішучим. Перш ніж приступити до якої-небудь складної справи, не дозволяйте собі зав'язнути в сумнівах і коливаннях, уподібнюючись "буріданову ослу", який ніяк не міг вирішити, який з двох пучків соломи йому з'їсти, та так і помер з голоду. Швидко обдумавши і зваживши наявні у вашому розпорядженні факти, ухвалюйте рішення і дійте.
Навчіться говорити "ні". Якщо ви не навчитеся цьому, то виявитеся залученими в такі справи, якими ніколи не зайнялися б по своїй волі. Не піддавайтеся чужим настроям, бажанням і планам, якщо вони йдуть врозріз з вашими намірами.
Не захоплюйтесь в телефонних розмовах. Перш ніж зняти телефонну трубку, чітко з'ясуєте собі, яку інформацію ви хочете одержати або передати. У цих рамках і ведіть розмову, інакше ви ризикуєте будь-яку телефонну бесіду перетворити на необов'язкове базікання.
Придбайте звичку до записника. Кожен, ймовірно, хоч раз випробовував спокусу запам'ятати якісь важливі відомості, а потім болісно згадував їх. Не слід перенавантажувати свою пам'ять. Чим раніше ви придбаєте звичку постійно заносити в записник потрібні телефони, імена, адреси, дати, назви і інші відомості, а також свої враження, думки, плани і спостереження, тим швидше позбавитеся хаосу в голові. 
Прикрі перешкоди. Друзі і колеги, що люблять під час роботи поговорити, розповісти анекдот або обговорити проблеми футболу, здатні зірвати найкращі ваші наміри. Кожен в змозі привчити таких людей поважати ваш робочий час, причому зробити це можна достатньо тактовно, щоб нікого не образити. При інших обставинах привчите себе працювати не звертаючи уваги на розмови тих, що оточують.
Вчіться слухати. З потоку ділової інформації, яку вам доводиться вислуховувати протягом дня, умійте виділяти головне, що визначає або змінює вашу колишню платню: час і місце зустрічей і нарад, ваші завдання, пов'язані з цим, і т.п.
Про шаблон. Багато хто з нас виконує свою роботу одним, строго певним чином, не замислюючись про те, чи можна її удосконалити. Творчі пошуки резервів часу і раціоналізації праці не тільки виявляться ефективними, але і принесуть велике моральне задоволення. Дуже корисно знайомитися з досвідом інших людей, які виконують схожу роботу.
Не забувайте про дрібниці. Забуті окуляри, ключі або будь-яка інша дрібниця можуть зіпсувати робочий день. Треба якомога раніше привчити себе до автоматичних дій: перед відходом вимкнути електроприлади, газ і воду; завжди знати, в якій кишені лежать ключі і записник, в якому документи, гроші і т.п. Все, що необхідно вранці узяти з собою, треба обов'язково приготувати з вечора.
Приступайте до справи відразу. Уникайте так званого "розгойдування". Якщо ви точно знаєте, що і як треба робити, то відразу ж приступайте до своєї роботи. Всі підготовчі заходи і планування роботи постарайтеся провести напередодні.
Використовуйте час повністю. Ваш робочий день значно збільшиться, якщо продумування роботи, планування і створення робочого настрою ви перенесете на якийсь час, наприклад, час, який у вас йде на дорогу від дому до роботи.
Під час відпочинку - відпочивайте. Всяка зріла людина чудово знає, яке заняття дає йому можливість відпочити найкращим чином, чи йде мова про вечірній час, вихідні дні або відпустку. Для більшості такими заняттями є спортивні тренування, кіно, театр, телепередачі, читання, прогулянки з дружиною або дітьми, зустрічі з друзями або родичами. Але дуже часто доводиться стикатися з тим, що людина після відпочинку має потребу... у відпочинку. Таке трапляється, коли люди далеко за північ засиджуються за картами, до головного болю в прокуреній кімнаті грають в шахи, ведуть багатогодинні пусті розмови в пивній, кафе або ресторані, без розбору і підряд дивляться всі телепередачі. Найчастіше таке проведення часу є наслідком безвілля, ліні, інерції мислення. Така людина втомлюється під час відпочинку, втрачає здоров'я, духовно спустошується, на роботі поступово декваліфікується і ризикує ніколи не досягнути намічених цілей.
Змінюйте заняття. Прагніть так планувати свій день, щоб чергувати сидячу роботу з тією, яку можна робити стоячи. Якщо ж це неможливо, то час від часу проробляйте вправи, які знімають втому від сидячої роботи. В цьому випадку абсолютно необхідні фізичні вправи, бажано біг, плавання, лижі або спортивні ігри.
Починайте раніше. Якщо вам вдасться починати робочий день на 15-20 хвилин раніше за звичайне, то це означає, що ви дали собі прекрасну трудову настройку на весь день.
Виховуйте пошану до свого і чужому часу. Звикайте високо цінувати і свій, і чужий час. Це допоможе вимогливіше відноситися до того, як ви працюєте, позбавить від базікання, дилетантства і безвідповідальності."
Категорія: Цікаве | Переглядів: 981 | Додав: karvackyi_yura | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід
Категорії
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0