Головна » 2009 » Квітень » 29 » Фізики виявили, що сонячний зайчик здатний рухати предмети
22:39
Фізики виявили, що сонячний зайчик здатний рухати предмети

Американські вчені в ході експерименту з'ясували, що сонячний зайчик може рухати поверхнею води мініатюрний кораблик.

Кораблик, розміром близько одного сантиметра в діаметрі, розробили фізики з Каліфорнійського університету Берклі, повідомляє Technologyreview.com.

Кораблик нагадує платівку, яку суцільно покрито мільярдами нанотрубок. Він тримається на воді за рахунок поверхневого натягу. Коли на нього падає сонячне світло, яке сфокусовано лінзою, практично всі випромінювання поглинаються, пояснили вчені.

Вода ж під освітленим краєм кораблика нагрівається, що призводить до зміни поверхневого натягу, і кораблик ніби скочується з гірки. Максимальна швидкість платівки сягала 8 сантиметрів за секунду, продовжують фізики із США.

"Подібні кораблики під дією сонячного світла зможуть приводити в рух електричні мікрогенератори", - вважає керівник дослідження професор Алекс Зеттл.

Крім того, раніше вчені з Пенсильванського університету, США, у ході дослідження прийшли до висновку, що за допомогою масиву нанотрубок із діоксиду титану при впливі сонячного світла суміш вуглекислого газу та водяної пари можливо перетворити на природний газ. А це, в свою чергу, може вирішити проблему парникових викидів, які призводять до глобальної зміни клімату.
Категорія: Цікаве | Переглядів: 762 | Додав: karvackyi_yura | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід
Категорії
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0