Головна » 2009 » Квітень » 29 » 10 винаходів, що змінили людство
22:54
10 винаходів, що змінили людство

Британська асоціація природних наук попросила 20 провідних експертів назвати 10 винаходів, які радикально змінили життя людства.

Результати опитування виглядають таким чином.

1. Технологія GPS

Розроблена в 1978 році в США для військових цілей система супутникової навігації Navstar розповсюдилася по всьому світу під назвою GPS (що означає просто "глобальна система навігації"). Її основні користувачі - автомобілісти, льотчики і моряки. Географи за допомогою GPS фіксують зсув тектонічних плит, а біологи нещодавно пристосували цю систему для відстеження масових міграцій черепах.

2. Плеєр Sony Walkman

Цей пристрій в 1979 році відкрив еру технологій "ношення", істотно змінивши культуру індивідуального споживання музики. Своїм винаходом Sony надала можливість будь-якій людині в багатомільйонному натовпі можливість слухати улюблені композиції, не нав'язуючи їх оточуючим. Згодом цю естафету підхопила компанія Apple з своїм цифровим плеєром iPod.

3. Штрих-код

На перший погляд не дуже ясно, як саме ці чорно-білі смужки вплинули на наше життя, проте, даний винахід американця Нормана Вудленда, зроблений в 1949 році, з часом дозволив звести дані про оплату покупки, характер товару і запаси товарів на складі. Це, на думку експертів, революційним чином змінило систему торгівлі.

4. Заморожена їжа

Способи "перекусити нашвидкуруч" протягом останніх 30 років прийшли на зміну традиційним сімейним обідам і вечерям за загальним столом. З одного боку, вони істотно полегшили життя, з іншою - помітно сприяли розвитку "кризи об'їдання". У таких продуктах дуже багато жиру, солі, цукру і консервантів, що забезпечують тривале зберігання цих продуктів.

5. PlayStaion

Хоча ігрові приставки до телевізора були відомі і до появи консолі Sony PlayStation в 1994 році, саме вона вивела відеоігри з дитячих у вітальні, до великого телевізора, де іграми стали насолоджуватися дорослі люди.

До речі, апаратні можливості приставки перевищують можливості середнього домашнього ПК, а індустрія відеоігор за роки, що пройшли після її появи, по своїх доходах майже наздогнала кіноіндустрію.

6. Соціальні мережі

Три мільярди хвилин в день в сумі витрачають на спілкування один з одним користувачі соціальної мережі Facebook. А ще є MySpace, Twitter і безліч інших, і всі вони радикальним чином змінили характер нашого спілкування і способи знайомства.

7. SMS-повідомлення

Роль даної технології, що революціонізує, британські експерти бачать в радикальному перетворенні англійської мови, що засвоїла абревіатури типа LOL ("дуже смішно") або FYI ("до твого відома"). Інша важлива зміна - істотне зростання ролі великих пальців рук, які раніше майже не використовувалися, а зараз суцільно зайняті набиранням sms на мобілках.

Сьогоднішні 13-17-річні обмінюються текстовими повідомленнями в сім разів частіше, ніж розмовляють по телефону.

8. Електронні гроші

Кредитні карти зробили процес грошового обігу зручнішим, безпечнішим і глобальнішим, вважають британські експерти. У Великобританії, наприклад, минулого року за допомогою карт було зроблено більше 7,4 мільярдів платежів, що набагато більше, ніж за допомогою чеків, що стали справжнім анахронізмом. Правда, з другого боку, зростання електронних платежів супроводжується стрімким зростанням електронного шахрайства, а легкість отримання кредиту, нагадують експерти, стала однією з основних причин світової фінансової кризи.

9. Мікрохвилі

Мова не про мікрохвильові печі, а саме про мікрохвилі - електромагнітному випромінюванні з довжиною хвилі від 1 мм до 1 м. Саме вони використовуються в стільникових телефонах, пристроях бездротового зв'язку типу Wi-Fi і супутниковому телемовленні.

Втім, новий спосіб теплової обробки їжі - це теж вони, як і радари, що з'явилися в роки Другої світової війни, і проведення впродовж багатьох років в США розробок нової "несмертельної зброї".

10. Кросівки

Метод з'єднання гуми і тканини вперше запропонувала компанія Goodyear в 1892 році, а масове використання спортивного взуття як повсякденного почалося в 70-х роках минулого століття. Це взуття, на думку експертів, змінило ноги цілого покоління.

Військові, до речі, скаржаться, що стопи молодих людей, які приходять на службу в наші дні, помітно м'якіші й погано переносять військове взуття, адже багато хто з них взагалі до цього ніколи не надягав шкіряних черевиків.
Категорія: Цікаве | Переглядів: 1243 | Додав: karvackyi_yura | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід
Категорії
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0