Головна » 2009 » Липень » 8 » Розроблений DVD ємкістю 42 ГБ
16:18
Розроблений DVD ємкістю 42 ГБ


Японські учені розробили технологію, що дозволяє збільшити ємкість звичайних компакт-дисків і DVD в 9 разів. Проводити такі диски можна існуючим методом друку, проте використовувані сьогодні плеєри читати такі диски не зможуть. Крім того, технологію не можна застосувати для дисків формату Blu-ray.


Учені з японського Університета Тохоку (Tohoku University) розробили DVD, здатний вміщати 42 ГБ інформації, в 9 разів більше в порівнянні з сучасними дисками формату DVD з одним шаром.

Досягнення стало можливим завдяки зміні форми ямок, розташованих на поверхні лазерного диска. Як відомо, DVD, як, втім, і будь-який інший лазерний диск, містить величезну кількість ямок (т.з. «питов»). В процесі читання інформації лазерний промінь потрапляє або в пит, який сприймається як нуль, або на рівну поверхню, яка сприймається одиницею. Тобто кожну ділянку поверхні диска містить один біт інформації. Японські інженери запропонували зробити ямку у формі конуса так, щоб лазерний промінь, що потрапив в неї, відбивався під різним, але визначеним кутом. Іншими словами, щоб одна ділянка містила більше, ніж один біт інформації.

Даний метод може застосовуватися не тільки до DVD, але і до компакт-дисків, ємкість яких також можна буде збільшити в 9 разів. Учені повідомили, що в лабораторних умовах їм вдалося досягти високої точності запису і читання даних.

Збільшити ємкість існуючих лазерних дисків намагалися і інші компанії. Так, наприклад, в 2005 р. компанія TDK запатентувала технологію збільшення ємкості DVD в 100 разів, запропонувавши зменшити величину питов до розмірів, менше довжини хвилі використовуваного лазера. Підвищити ємкість лазерних накопичувачів можна і іншими способами, наприклад, розміщуючи біти даних не на поверхні, а у всій товщі матеріалу. Розробкою таких носіїв займаються InPhase Technologies і Call/Recall. Як правило, запропоновані технології виявляються несумісними з устаткуванням, використовуваним для виробництва звичайних дисків.



Новий спосіб запису інформації на DVD дозволив збільшити його ємкість 42 Гб


Цього разу учені запевняють, що проводити розроблені ними диски можна таким же друкарським способом, який використовується сьогодні, хоча для цього існуюче устаткування все ж таки потрібно буде трохи переробити. Але відтворити такий диск на використовуваних сьогодні плеєрах не вдасться. Другим недоліком є те, що дану технологію не можна застосувати до дисків формату Blu-ray.

Про комерційну реалізацію технології учені поки не говорять. Вибір того або іншого формату кінець кінцем залежить від індустрії розваг, яка поки схиляється до Blu-ray.
Категорія: Цікаве | Переглядів: 799 | Додав: karvackyi_yura | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід
Категорії
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0