Головна » 2010 » Грудень » 21 » Навіщо потрібно вчитись?
22:47
Навіщо потрібно вчитись?

Навчання, згідно енциклопедичного визначення, означає процес збирання та нагромадження досвіду, внаслідок чого виникають нові вміння та навички, або модифікуються до того набуті знання . Термін "навчання” вживається у вузькому значенні для означення свідомого і спланованого здобування відомостей, кваліфікації, вмінь, а також у ширшому значенні – для означення кожного досвіду здобутого людиною несвідомо.

Можна виділити багато типів навчання, і такий поділ буде залежати від свідомості людини та її мислення в процесі навчання, спрямування до якоїсь мети, видів і форм в яких проходить навчання і т. д.

Людина навчається протягом всього життя

Навчання є однією з базових функцій людини, незалежно від того, свідомо вона прагне науки чи живе без контролю над своїм розвитком – все одно, чогось вона навчиться . Ми пізнаємо нове за допомогою радіо, телебачення, преси, Інтернету чи розмов з іншими людьми. В залежності від ситуації також можна здобути знання випадково. З таким неконтрольованим навчанням трапляється отримати інформацію з злих або неправдивих джерел. Не завжди те, що ми дізнаємось є правдою. Не обов'язково все нам стане у пригоді. Ми можемо уникнути таких помилок, якщо підходити до навчання свідомо і контрольовано.

Оточуюча реальність постійно змінюється. Потреба підвищення кваліфікації виникає саме з необхідності пристосування до економічних, наукових чи культурних змін, від чого й залежить суспільно-економічний розвиток.

Розвиваймося всебічно

Людина розвивається у всіх сферах свого функціонування – ми вчимося не лише того, що розвиває наш інтелект, дає нам знання і вміння, що вважається інтелектуальним, але й того, що збагачує наше життя і дозволяє нам краще скористатися ним, використовуючи свій внутрішній потенціал. Самовдосконалення полягає у праці над собою, своїм характером, психічним станом.

В багатьох книжках можна прочитати, а на курсах або спеціальних підготовках і довідатись практично, як працювати над побудовою почуття власної гідності, відповідальності, і, як наслідок, здобувати те, до чого прагнемо. З допомогою таких підручників або курсів можна краще пізнати самого себе, покращити стосунки з оточуючими, навчитись краще розподіляти свій час, вести записи, пришвидшити темпи читання. В такий спосіб ми вдосконалюємо себе, характер, стаємо кращими, цікавішими людьми, а тим самим забезпечуємо собі успіх в майбутньому.

Знання дозволяють бачити дальше

Систематичне вдосконалення у своїй спеціальності, практичні знання, покращення кваліфікації і вмінь, пов'язаних з робочими обов'язками забезпечують рух вгору по кар'єрних сходинках.

Хоч підвищення кваліфікації і призводить до отримання більших заробітків, це не є основним поштовхом до навчання. Є люди, що знають не багато, а заробляють великі гроші. Справа в тому, що життя досвідченої, всебічно розвиненої людини проходить наче у "іншому вимірі” – воно цікавіше, багатше, повніше. Інакше проходить час, є інші знайомі, друзі, а також по-іншому виглядають зустрічі з людьми.

Знання потрібно поновлювати

Знання, які ми колись набули потрібно актуалізувати. Потрібно навчатись далі, щоб не впустити нової важливої інформації. Якщо раптом буде потрібно скористатись підручником з географії, по якому ще навчались наші батьки, то можуть виникнути проблеми з пошуком дійсної інформації – вже немає СРСР, НДР і Чехословаччини. З'явилися нові держави як в Европі, так і на інших континентах. Змінились валюти, іншими є природні багатства; промисловості, притаманні певним регіонам часто вже не існують; завдяки політичним змінам, а також доступу до нових джерел інформації і дослідів відбулися зміни в історичних знаннях; змінюється також щось у біології, хімії, фізиці та інших наукових дисциплінах, змінюється мова та правопис. Знання іноземної мови (найчастіше англійської), а також вміння користуватись комп'ютером сьогодні є необхідним.

Світ швидко змінюється, особливо в останнє п'ятдесятиріччя. Щоб могти зрозуміти життя, культуру, а що найголовніше – потреби людства, потрібно розбиратись у реаліях епохи.

Особисте навчання – розвиток суспільства

Навчання робить нас корисними для суспільства. Люди, що не мають знань та вмінь стають тягарем для своїх родин і суспільних груп. Дивує те, що такі люди не прагнуть задуматись про такий стан речей. Як наслідок, велика частина людей не йде на контакти з суспільством, гальмує його розвиток і часто має через це претензії до влади. З порівняльних досліджень дізнаємось, що таке суспільство має низький рівень освіти.

Також проблемою безробіття є те, що працівники інколи не хочуть навчати чогось нового, підвищувати рівень праці за рахунок введення нових, ефективніших методів.

Навчання омолоджує...

Досить помітити, як молодіють ті, хто через роки повертаються до навчання, або вимоги роботи примушують їх довчатися. Люди, які навчаються молодіють не лише духом, але й тілом – мають більше енергії і запалу. Причиною цього є не лише психічний ефект, але і сама фізіологія людини. Відомо, що така людина з більшою охотою працює, краще сприймає зміни і навіть сама їх ініціює, пізнає не лише знання, а й самих людей, що породжує нові можливості. Відвідини шкіл чи курсів, необхідність здавання екзаменів чи перевірки знань в інший спосіб дає додаткову порцію адреналіну, що мобілізує організм. Мозок змушений бути активний, а отже – отримує більше інформації, ніж міг би у стані спокою, краще функціонує. Молодість, як і все інше у нашому організмі, підлягає контролю мозку, тому немає нічого дивного, що ті, хто вчаться просто змушені бути молодшими.

... додає впевненості у собі...

Це є однією з найістотніших причин, чому потрібно навчатись. Чим більше в людини є рис, що роблять її корисною, тим більше вона себе проявляє, а отже думає про себе добре. Така людина, напевно, отримує підтвердження своєї необхідності від інших. Це, зрештою, є причиною для людей з низькою самооцінкою більше працювати над собою, вчитися і вдосконалюватися. Це і є спосіб, за допомогою якого можна зрости у власних очах і в очах оточуючих. Серед багатьох спортсменів є люди, які колись мали низьку самооцінку – праця над собою змінила їх життя.

.... і забезпечує почуття впевненості...

Щоб вільно жити і розвиватися людині потрібне відчуття безпеки. В дитинстві його забезпечують батьки. З часом, в міру росту і розвитку, потрібно ставати незалежними як від батьків, так і від решти людей. Відчуття впевненості та безпеки повинно бути в нас самих, народитися з відчуття власної гідності та переконання, що ми зможемо впоратись з різними проблемами. Наприклад, люди, які щось вміють і знають, мають впевненість, що вони отримають роботу, а, отже, можуть щось реально запропонувати ймовірному працедавцю.

Без навчання немає успіху

Самонавчання, а саме праця над собою, здобування знань самотужки є найефективнішим. Потрібно переконати себе, що вчитись потрібно протягом всього життя, адже підвищення кваліфікації або набуття нових навиків тепер є буденністю і притаманне не просто працівникам, а можливим конкурентам.

Якщо Ви хочете досягти успіху, то потрібно вчитись додатково. Сьогодні не досить закінчити середню школу чи навіть університет. Для того, щоб робити кроки вгору, потрібні не лише знання свого фаху. Якщо у роботі потрібно співпрацювати з іншими людьми, стане у пригоді вміння йти на контакт, а якщо людьми потрібно керувати, то це також потрібно ще вміти. Знання мов корисне для осягання нових знань, а також для іноземних контактів. Вміння користуватись комп'ютером не лише покращує працю, але й забезпечує доступ до невичерпних океанів інформації з Інтернету. Окрім того, необхідним є вміння розумно викручуватись і пристосовуватись у різних ситуаціях. Як бачите, навчання не має кінця.

На порозі самостійного життя ми стоїмо перед новими викликами. Щоб могти їм протистояти потрібно постійно вчитись. Отже, поповнюйте свої знання, здобувайте нові спеціальності і вміння. Це точно допоможе у майбутньому пошуку, і далі – отриманні оптимальної роботи, не говорячи про інші можливості, які відкриються перед вами. Отже - за діло!

Як навчатись протягом всього життя?

  • Змирися з фактом, що все життя є навчанням.
  • Вивчи хоча б одну іноземну мову. Не зупиняйся на шкільних знаннях. Запишись на розмовні курси, не пропускай жодної можливості спілкування цією мовою.
  • Читай літературу зі своєї спеціалізації.
  • Читай хоча б одну книжку в місяць (з цим, звичайно буде важко).
  • Ходи у музеї, галереї та на цікаві зібрання.
  • Якщо будеш продовжувати навчання – роби це з певним заангажуванням. Використовуй цей час для отримання цінного досвіду.
  • Якщо будеш працювати, користуйся усіма можливими курсами чи вишколами.
  • Запишися сам на курси або інші форми навчання.
  • Навчися керувати автомобілем і отримай водійські права.
  • Старайся багато подорожувати та використовуй ці подорожі для здобуття різного досвіду.
  • Завжди варто вчитись швидкого читання, кращого способу спілкування, повнішого використання власного потенціалу. Відвідуй такі курси.
Категорія: Цікаве | Переглядів: 1353 | Додав: karvackyi_yura | Теги: Навчання, розум, наука | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід
Категорії
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0