Головна » 2009 » Червень » 15 » Кілька історичних помилок
17:35
Кілька історичних помилок

Коли данського фізика Нільса Бора намагалися в чомусь переконати, посилаючись на думку знаючих людей, він відповідав так: "Експерт – це людина, яка зробила всі можливі помилки в дуже вузькій області". І треба визнати, тут Бор нітрохи не помилявся. Судіть самі.

Старогрецький філософ Арістотель вважав, що молочні зуби дитини формуються із затверділого молока матері і що у жінки менше зубів, ніж у чоловіка. До такого висновку він прийшов, перерахувавши зуби коням: у жеребця їх дійсно більше, ніж у кобили. А тому вирішив, що це вірно для всіх самок і самців. Будучи двічі одруженим, Арістотель так і не спромігся перевірити свою гіпотезу. Він же стверджував, що у мухи – вісім ніг. І довгий час європейські вчені не ставили це під сумнів.

Через багато століть його колега, німецький філософ Фрідріх Гегель, гаряче відстоював твердження, що в Сонячній системі може поміститися не більше семи планет.

А шведський природодослідник XVIII століття Карл Лінней, займаючись класифікацією тварин, визнав, що слон і мурахоїд відносяться до одного вигляду, оскільки обидва мають хоботи. Нинішня наука розвіяла помилки... і замінила їх новими.

Помилка етнографічна: "Самовар, матрьошку і пельмені придумали росіяни"

Насправді, пельмені до Європи в XIV столітті завіз Марко Поло – з Китаю. Спочатку вони прижилися на батьківщині мандрівника, в Італії ("равіолі"), а пізніше розійшлися по всьому світу. Звідти ж, з Китаю, в XVIII столітті до Росії приїхав самовар, який там називався "хо-го", і чай. Та і матрьошку, яка тепер вважається російською народною, промисловець, мільйонер і меценат Савва Мамонтов в 1890 році привіз з Японії. Там виготовляли дерев'яні фігурки бога Фукуруму, заховані одна в одну. Мамонтов лише додав іграшці інший національний колорит.

Помилка політична: "Статую свободи побудували американці"

А ось і ні. Її створив француз Фредерік-Огюст Бартольді. Спочатку він хотів назвати її "Прогрес, або Єгипет, що несе світло Азії", і приурочити до побудови французами Суецького каналу. Але єгипетський вельможа Ісмаїл-паша грошей на це не дав. Через три роки Бартольді все-таки створив статую, назвавши її "Свободою, яка освітлює світ". Як подарунок Франції до сторіччя США. Останні зобов'язалися побудувати для неї постамент. Правда, коли в червні 1884 року розібрану статую в 214 ящиках доставили в Штати, з'ясувалося, що постамент і не починали будувати. Конгрес відмовився виділити на це гроші. Допоміг емігрант з Угорщини Джозеф Пулітцер, пообіцявши опублікувати в газеті The World ім'я кожного, хто пожертвує грошей на добру справу. В результаті 28 жовтня 1886 року "Статую Свободи" встановили на острові Бедло. Бартольді просив у влади перейменувати його в Острів Свободи. Це зробили лише через 80 років.

Помилка історична: "Французькі революціонери вимагали "Свободи, рівності, братерства"

Насправді, учасники Великої французької революції 1789–1794 років вимагали не братерства, а власності. Гасло спотворив Наполеон III – невідомо, помилково або за злим наміром. Згодом ним активно користувалися російські більшовики. Адже не міг справжній комуніст вимагати власності. А ось французи кричали: "Свобода, рівність, власність!".

Помилка гастрономічна: "Коньяк винайшли французи"

Мабуть, це переконання теж подарував нам Наполеон. Він говорив: "Хто ображає коньяк, той ображає Францію". Насправді, спиртний напій придумали британці. Англієць Жан Мартелл, ірландець Річард Хеннесі та вихідці з Шотландії брати Отарди – в різний час вони займалися виноробством у французькій провінції Коньяк. Французи підключилися до цього заняття 100 років опісля.

Категорія: Цікаве | Переглядів: 745 | Додав: karvackyi_yura | Теги: матрьошки, помилки, пельмені, історичні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід
Категорії
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0