Головна » 2009 » Липень » 2 » Правила композиції для фотографів (+9 фото)
23:27
Правила композиції для фотографів (+9 фото)
Правила композиції для фотографів


Пропоную продовжити нашу тему про такий жанр образотворчого мистецтва, як фотографія, розглянувши основні правила отримання хорошої фотографії, які використовуються як новачками, так і відомими авторитетами. У даній статті багато цікавої інформації, тому я пропоную ознайомитися з нею не тільки новачкам, але і більш-менш "просунутим" фотографам. Звичайно, навряд чи професіонали знайдуть для себе щось нове, але хто знає?

Почнемо, мабуть, з правила "трійок"

Правила композиції для фотографів


Уявіть, що "картинка" перед Вами розділена на дев'ять частин вертикальними і горизонтальними лініями. Так ось, точки перетину цих ліній є оптимальними для фотографування об'єкту. Спробуйте сфотографувати що-небудь на уявному перетині, і ви зрозумієте, наскільки це правило цінне. Деякі камери можуть самостійно розділити "картинку" сіткою, не уявною, а реальною, так що працювати з подібними пристроями буде легше.


вибір балансу

Правила композиції для фотографів


Не обов'язково фотографувати те, що знаходиться в центрі. Якщо Ви трохи змістите головний об'єкт, прибираючи його з центру, то така фотографія буде набагато цікавішою, ніж фото із стандартним центруванням. Правда, не варто зловживати цим правилом - якщо Ви надмірно зміщуватимете об'єкт вбік, то можете дуже "обвантажити" якусь із сторін фотографії, так що прагніть діяти об'єктивно.


Лінії на фото

Правила композиції для фотографів


Коли ми дивимося на фотографії, наша уява автоматично робить їх об'ємними, продовжуючи перспективу за допомогою уявних ліній. Ось чому фото з якимись подовжніми лініями виглядають так добре. В принципі, досить складно зрозуміти, про що говориться в даній пораді, тому пропоную поглянути на фотографію, яка супроводжує пораду. Погодьтеся, без якірного ланцюга ця фотографія виглядала б незавершеною. А так - просто і красиво.


Симетрія

Правила композиції для фотографів


Ми оточені симетричними об'єктами - як створених людиною, так і природними. Такі об'єкти самі по собі виглядають дуже добре, можливо тому, що помічаєш симетрію не так часто. Але симетрія симетрією, а більше всього привертають увагу ті фотографії, де симетрія трохи порушена, не дуже помітно, але око говорить нам "тут щось не так", і глядач починає вивчати подібне фото.


"точка відліку"

Правила композиції для фотографів


Міняючи кут зір і положення, з якого Ви фотографуєте, можна із звичайного фото зробити щось унікальне, що привертає увагу. Не обов'язково фотографувати те, що знаходиться на рівні очей, спробуйте зробити фотографію з незвичайного положення - наприклад, знизу або зверху. Ви побачите, як об'єкт, який фотографуєте, просто перетвориться.


Фон

Правила композиції для фотографів


Як часто Ви помічали, що фотографія була б дуже вдалою, коли б не фон, який відволікає увагу від основного об'єкту? Таке дійсно трапляється дуже часто, саме тому перед тим, як щось сфотографувати, варто подумати про фон. Якщо Ви хочете підкреслити об'єкт, приберіть всякі деталі, зробіть фон однорідним. Не варто перенавантажувати фотографію деталями, інакше око "втомлюється", і головне може пройти мимо уваги.


Придайте знімку "глибини"

Правила композиції для фотографів


Саме тому, що всі фотографії двовимірні, найбільш вдалими виходять ті з них, де фотограф додав "глибину". Так, можна сфотографувати дорогу, що йде вдалину, або річку, яка плавно несе свої води в незвідані землі. Річка може закінчитися вже за найближчим поворотом, але фотографія цього не покаже, і глядача привертатиме саме "глибина" знімку.


Виділення частин

Правила композиції для фотографів


Спробуйте знімати з вікна, з-під арки, будівлі. Такі фотографії виглядають досить незвично, і відразу ж привертають увагу глядача. цікаво також, що не дивлячись на велику кількість деталей в таких фото, головний об'єкт знімку ніколи не залишається непоміченим.


Обрізання зайвого

Правила композиції для фотографів


Знову хотілося б підкреслити, що присутність великої кількості непотрібних на фото деталей, "шуму", стомлює глядача, відводячи увагу від основного. Відкиньте, виріжте все непотрібне, і ніщо не відволікатиме увагу вашого глядача від Ваших фотографій. Позбавляйтеся від "шуму" скрізь, де тільки його помічаєте.

Власне, це все, що хотілося б сказати в даній статті, проте після вказівки всіх порад додам декілька слів. Не бійтеся експериментувати - нехай сто, тисяча ваших фотографій будуть невдалими, зате тисяча перше фото виявиться "перлиною в купі гною". Думаєте, всі роботи професіоналів дуже якісні? Ні в якому разі ні, просто у професіонала вистачає терпіння зробити сотню чорнових фото, щоб отримати одне-єдине якісне. Звичайно ж, не завжди і не скрізь так, але думаю, що основна думка зрозуміла.
Категорія: Цікаве | Переглядів: 799 | Додав: karvackyi_yura | Теги: правила, для фотографів, композиції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід
Категорії
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0